Esti aici: Home // Lifestyle // Reciclare, pe glossy mode

Reciclare, pe glossy mode

Nu ţin minte exact acum câţi ani am început să reciclez, dar s-a întâmplat din primul moment în care am văzut recipientele de separare. Şi ţin minte cât m-am bucurat. Să fi fost datorită profesorilor minunaţi şi open-minded pe care i-am avut de-a lungul timpului, ori datorită anului pe care l-am petrecut în Madrid, cert este că, oricât de ciudat ar suna, ador să fac lucrul acesta. Simt că ajut Pământul, mă simt, de fiecare dată când merg să duc gunoaiele alese (ce frumos joc involuntar de cuvinte!) ca un mic profesor – dacă-mi permiteţi aroganţa –, sunt cumva mândră că mă vede lumea, sper la rându-mi să ofer un exemplu. Sigur că acum este rutină şi teoretic ar trebui să fi trecut peste acest sentiment, însă tot îmi place când lumea se uită (deşi nu-mi place că încă mirată) şi sper că ajungând acasă vor instala cutii mai mici sau mai mari, în care să înceapă să separe materiale: plastic şi metal de sticlă şi, cel mai important, de hârtie. Sandra, prietena mea din Barcelona, m-a întrebat unde să pună ce când m-a vizitat în Bucureşti. Eu sunt revoltată de fiecare dată când o vizitez pe Gran Via, văzând că, pentru spanioli, reciclarea este un fel de pus lucrurile mari la grămadă. Nu am înţeles exact cum se reciclează în Catalonia, dar sigur au o logică, un sistem diferit de al nostru.

Recipientele de beauty se spală şi se reciclează!

Îmi doream de ceva vreme să scriu despre acest lucru, iar acum Organizaţia Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu UNArte, a venit cu informaţia care mi-a dat verde la mâini pe tastatură. Proiectul-concurs „Design de tricou pe tema colectării separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje”. Şi dacă vă întrebaţi de ce apare o astfel de informaţie pe spaţiul virtual ce găzduieşte în principal beauty, aflaţi că, teoretic, recipientele noastre de gel de duş, creme şi tot ce înseamnă ambalaj cosmetic ar fi bine chiar să fie clătite înainte de a fi depozitate la colectarea separată. Nemţii aşa fac! OK, n-am să exagerez şi, mai ales, nu vă păcălesc. Nu clătesc recipientele. Nu am pretenţia să separăm până la ultima hârtiuţă, dar aş fi mai fericită dacă aş şti că cel puţin peturile de sucuri, apă şi sticlele de toate felurile ar fi duse la reciclat.

Păpuşile vă prezintă tricourile câştigătoare şi vă invită să reciclaţi.

Chioran Dragoș din Oradea este câștigătorul marelui premiu al concursului. Designul de tricou propus de acesta prezintă pubelele de colectare separată realizate sub forma unor personaje creative și amuzante care îi invită pe oameni să colecteze separat și explică ce tip de deșeu corespunde fiecărui container în parte. Mesajul simplu, ușor de reținut, prietenos și foarte sugestiv pentru transmiterea informațiilor de colectare separată către populație s-au numărat printre argumentele care au stat la baza alegerii designului câștigător.

Locul al II-lea a fost obținut de Gherghin Cristiana din București care a asociat gestul colectării separate cu un joc simplu al copilăriei (foto 1, la începutul articolului, preferatul păpușilor). Pe locul al III-lea s-au clasat Semenescu Șerban Constantin din Botoșani și Gherghelescu Alexandru Eugen din Constanța, vizualurile lor invitându-i pe oameni să nu amestece deșeurile, așa cum nu o fac nici cu lucrurile importante în viață și, respectiv, să gândească selectiv.

Cu drag,

O păpuşă ce reciclează

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

24 Responses to " Reciclare, pe glossy mode "

  1. elena says:

    Super articolul 🙂 Si foarte faine ideile creative. Mie imi place prima idee creativa, din primul afis 🙂

  2. Olivia says:

    Elena-doll, si eu prefer locul al doilea, dar, in acelasi timp, inteleg alegerea castigatoare. Si as purta cu drag oricare dintre cele doua variante.

  3. Si mie mi-a placut cel mai mult tot simpaticul loc 2.
    Si-mi plac si papusile responsabile care recicleaza.

  4. Ronaldo says:

    in barcelona se recicleaza astfel: sticle (ai desen pe tomberon ca la prosti), plastic & hartie (ai desen pe tomberon ca la prosti), resturi menajere (ai desen pe tomberon ca la prosti), iar “lucrurile mari” se pun langa pubele, evident pentu ca nu ar incapea iar ptr electronice si chestii chimice exista centre de colectare urbane. Sincer e cam greu sa le/te incurci. Diferenta e ca acolo se face instinctiv pe cand la noi trebuie impus cu ciocanul, ca la prosti.

    • Olivia says:

      Papuselule, nu ne impune nimeni sa reciclam, si chiar daca ar face-o, nu stiu cine ar fi “prostul” in acea situatie. Recicleaza cine doreste, momentan nu se dau amenzi, nu te intreaba nimeni.

      Multumim pentru lamuririle Barcelona-related, avand in vedere ca am reciclat doar in casa si nu am dus colectarea la tomberoane, mi s-a parut putin ciudat. “Lucruri mari” – expresia se referea la peturi. Oricum, trag concluzia ca, in Barcelona, cineva nu prea recicla ca la carte 😛

  5. Ronaldo says:

    Sa inteleg ca tu reciclezi dar nu ti se pare neaparat necesar sa o faca toata lumea?

    • Olivia says:

      Mi-ar placea sa separe toata lumea dar nu, nu mi se pare, momentan, neaparat necesar, avand in vedere ca nu stim de-adevaratelea ce se intampla cu aceste deseuri. Vezi mai jos comentariul-raspuns-Barza-doll.

      Nivelul nostru de educatie lasa mult de dorit, cu toate acestea am pretentia ca in Bucuresti lucrurile se intampla putin altfel. Si totusi, unele cartiere cu mai putin renume in ale cochetariei n-au vazut in viata lor separatoare – vezi Pantelimon – NICI MACAR UN TOMBERON. Probabil sunt si altele.

      • Ronaldo says:

        Got it. Nici prin centru n-am prea vazut pubele, nu stiu daca e asa diferit Bucurestiul; poate doar in capul urbanofililor, dar asta e alta discutie ce tine poate de contraste…In orice caz merci de lamurire.

  6. Ronaldo says:

    Ok, pentru ca raspunsul intarzie sa apara si nu prea am rabdare si nici nu prea stau pe bloguri o sa fac eu un mic mare rezumat al problemei – pe cat posibil si ca sa iti fac viata putin mai usoara, pentru ca s-ar putea sa nu ma fi inteles cu impusul:

    Intr-o societate civilizata lucrurile astea ar trebui sa vina de la sine, nu sa-ti fie bagate pe gat, iar statul ar trebui sa faciliteze aceasta idee, cumva ca raspuns la ceea ce in mod natural se numeste spiritul colectiv/civic in care statul si “organele” lui au rolul executiv. Dar cum Romania e departe de a fi o tara in care lucrurile sunt gandite cum trebuie – vezi stagnarea societatii civile, politicile proaste de mediu, drumurile varza, prea multe masini + constiinta nationala praf si politicieni care stiu doar sa invarta cuvintele si banii spre propriul buzunar, singura modalitate ar fi ca oamenii sa realizeze mai bine si din timp in ce mizerie sociala traiesc si sa faca si ceva ca sa iasa din situatia asta, daca le pasa. Poate incepand chiar si cu propriul gunoi. Va fi greu ca acest lucru chiar sa se intample – scepticismul venind mai ales la partea cu facutul, dar de ce sa nu ramanem pe cat posibil de optimisti in acelasi timp, nu? Doar ca in Romania lucrurile astea (nu se stie din ce motiv) necesita un dram de idealism si nebunie, pe cand in alte parti face parte din normalitate si aici e marea diferenta. Sa iti admiti propriile greseli si sa schimbi ceva chiar si atat de mic ca separarea gunoiului de stat daca e cazul? [si daca imi permiti gluma:))]…de multe ori e greu. In alta ordine de idei daca “reciclezi” si te vede vecinul tot nu inseamna nimic…poate doar perpetuarea romanismului de kakao de care nu vom scapa niciodata re-activat si anume capra vecinului, ca la supermarket cand se uita oamenii aiurea la tine in cos si te intrebi motivul pentru ca tu nu ai facut asa ceva niciodata avand in vedere ca ti se pare de prost gust. Asa ca nu are nicio importanta daca te vede cineva ca reciclezi, nu va schimba cu nimic situatia generala, ci doar cea care tine de multumirea de sine si…cam atat din pacate. Si iti pot explica si de ce, in cazul asta e foarte simplu – vanitatea ambelor parti. Acum extrapoleaza chestia asta la toata tara si vezi cu ce ai ramas. Din nou, iti spun eu…cu nimic sau cel mult cu o societate divizata si sictirita care se agata de clasicul cliseu “las’ ca merge si asa”, ceea ce s-a dovedit de atatea ori a fi o gandire distructiva egala cu un mare zero falimentar. Deci prostia din orice punct de vedere ai privi e la ala care nu o face.

    Asa ca vin si eu si trag concluzia evidenta/logica ca tot guvernul ar trebui sa impuna (macar in sens legislativ) reciclatul obligatoriu si sa puna la dispozitia oamenilor pubelele si tot tacamul informational ca macar sa inceapa sa se miste ceva cu adevarat si din partea oameilor. In cazul de fata “a impune” nu inseamna “a pune pistolul la tampla”, am trecut de ceva vreme peste asta dar am ajuns in cealalta extrema in care avem impresia ca suntem liberi sa facem ce vrem ca oricum nu conteaza, adica libertatea inteleasa cu totul gresit avand in vedere ca intr-o societate normala libertatea vine cu resposabilitati de tot felul. Concluzia ar fi ca statul ar trebui “sa faca apel la toate mijloacele posibile ca din ce in mai multi oamenii MACAR SA INCEAPA SA RECICLEZE.” Acum singura intrebare este daca vezi cumva
    lucrul asta intamplandu-se cat de curand sau nu…? iar timpul trece si copii copiilor tai vor respira probabil si din pacate acelasi aer sufocant. Asa ca deocamdata tardiv cu tricourile, imo, dar nobil si frumos in acelasi timp. Sincer sper sa atingeti cat mai multi oameni prin dansele:)

    Imi cer scuze daca ti-am deranjat in vreun fel lumea beauty cu “impunerea” dar din pacate asta e realitatea cu reciclatul – de toate tipurile – suntem foarte mult in urma in primul rand pentru ca deocamdata nu avem educatia si instinctele corect formate, basca faptul ca cei mai multi politicieni sunt prea spalati pe creier ca sa ajute in vreun fel si nici generatiile care vin din urma nu par a fi cu mult mai capabile:( Si nu…nu e vreun concurs, vorbind de motivatie – desi poate ar trebui sa fie unul.

    • Olivia says:

      Papuselule, ma bucur ca ai intervenit, in niciun caz nu poate fi vorba despre un deranj. Ma voi abtine la a raspunde cu o parere ce se leaga de politic, nu este domeniul meu si fug de el cu succes.

      Cat timp locuiesc la piciorul podului Basarab si a deschide geamul inseamna a inhala putina sinucidere lenta, nu pot decat sa sper ca in curand ma voi muta la aer aparent mai putin poluat iar despre viitorii mei copii… merg repede cu gandul catre smogul din Thailanda si ma bucur de “aerul curat” de la piciorul podului.

      • Ronaldo says:

        – In loc sa compari cu Elvetia…:))
        Anyway, +1 la faza cu gelul de dush, oricum se duce in apa.
        – Totul se leaga de politic si e bine sa fie asa. Asta nu inseamna ca “faci” politica ci doar ca discuti:)
        – Insanatosire rapida. sau grabnica. sau cums e zice:)

  7. 1) Stii ca sunt pro reciclare, intrebarea mea este ce se intampla cu produsele pe care le selectam noi si le bagam in diferite recipiente ( tomberoane ). Sunt luate de aceeasi masina si amestecate ? 🙂
    2) “Recipientele de beauty se spal? ?i se recicleaz?!” Gresit. Si scoate indemnu asta te rog. Pt ca poluezi spaland. Ce? Dambovita 🙂 Arunca recipientul fara sa il speli pt ca reciclatul plasticului se face la o anumita temperatura care disutruge eventualele reziduuri.
    3) Cine dreaq isi noteaza partitiile de hard disk “SECRET” ?????????????? Daca vrei sa ascunzi porno prin calculator te invatz niste tricks :)))))))))
    4) Reciclatu in barcelona se face pe mai multe categorii decat cele ilustrate mai sus :))) Mai e metal ( cutii de bere, etc ), brichete, becuri, etc etc toate separate pt un proces de reciclare cat mai bun.

    Altceva, toate bune ? :)))))))))

    • Olivia says:

      Wow, ce discutii dragute a starnit reciclarea, ma bucur 🙂

      Barza-doll, incep prin a-ti raspunde in prima faza tie pentru ca ai pus niste intrebari excelente si ai punctat niste lucruri.

      Revin si la papuselul-Ronaldo, care sper sa inteleaga ca absenta raspunsurilor rapide vine din cauza unei vechi probleme despre care toti prietenii mei stiu – infectia in gat, care de data asta a fost una mai agresiva decat in general.

      So, 1) sincer, nu stiu ce se intampla, dar sunt aproape sigura ca toate sunt aruncate la gramada in containere, desi noi separam pe caprarii. Am “pandit” masinile care vin sa ia reciclarea insa nu am reusit sa surprind momentul, am senzatia ca asteapta sa dispara orice ochi inainte sa execute miscarea – se intampla noaptea, bineinteles. Sau sunt putin paranoia. Mai mult decat atat, n-am idee, chiar dupa ce sunt luate oricum ar fi luate, unde sunt duse si daca sunt procesate. Cu toate acestea, reciclez in continuare (sau separ, mai bine spus) si sper.

      2) Aici nu sunt 100% sigura ca ai dreptate, te rog sa te consulti si cu Sandra, cineva care locuieste in Germania ne poate lamuri. De ce crezi ca poluez mai mult cand clatesc un recipient de gel de dus decat atunci cand fac baie si folosesc produs cu duiumul?

      In rest, toate spre bine 😛

      • Ronaldo says:

        Fiecare masina de gunoi ia cate un container de tip diferit. Teoretic sunt separate si ajung in locuri separate de depozitare/reciclare.
        Din nou, la noi erau aruncate la gramada din cate stiu ceea ce e “defeating the purpose”. Azi nu stiu, dar nu sunt sigur ca se face diferit.

      • Barza zis si Victor says:

        In leg cu punctul 2.De ce crezi ca poluez mai mult cand clatesc un recipient de gel de dus decat atunci cand fac baie si folosesc produs cu duiumul? Pt ca folosesti si acele resturi care raman pe sticla de plastic. Lasale dreaq acolo. Inseamna mai putin produs X varsat in apa.

        • Olivia says:

          Ai si tu dreptate…

          • Cred ca nemtii clatesc recipientele de cosmetice pt corectitudinea regranularii.Recipientele sunt transformate din nou in granule si atunci, probabil e mai corect sa fie doar recipientele de plastic, fara urme de continut.

          • Olivia says:

            Et voila, Barza, ai si explicatia exacta. Acum, s-or bate cap in cap reciclarile acestea, uneori. Adica pe de o parte protejezi mediul neclatind ambalajul, pe de alta ii obligi pe cei care recicleaza plasticul sa spele ei. Oricum ai da-o, cam tot acolo ajunge produsul.

      • Olivia says:

        Supeeeeeer! Foarte util, revelator. Deci ramaseseram putin in urma cu informatia, vezi, chiar daca se colectau impreuna acum cativa ani, stiam eu ce stiam ramanand incapatanata pe selectare.

        • Ronaldo says:

          articolul e din Dec. 2010:) de asta zic…nush daca s-a schimbat ceva in 2013 desi tind sa cred ca nu…au aruncat pisica sub pres/pat;)

  8. gadjodillo says:

    Am ramas uimita de gîndirea progresista si inovatoare din spatele ambelor tricouri-inscriptionate… oamenii astia si nu altii ar trebui sa lucreze în publicitate.

    • Olivia says:

      Gadjodillo-doll, te referi la cel care prezinta jocul de copii (a castigat locul al doilea) si la cel cu tomberoanele cu fetze funny (locul I)? Sunt patru tricouri in total.

      Papusa nu primeste diacritice in comentarii momentan, incercam sa ne ocupam, am editat putin.

Adauga comentariul tau

Copyright © 2009 papusa ruseasca. All rights reserved.
Based on Theme Junkie. Design napalm. Powered by WordPress.